+ de mil. Patrimoni de Sant Climent


Algú va dir, i és com un lloc comú, que un poble que no recorda la seua història està condemnat a repetir-la. Però és molt pitjor: un poble que no és conscient de la pròpia història està condemnat a perdre-la, és a dir, a perdre's ell mateix, a dissoldre's i a deixar d'existir.

Joan F. Mira (València 1939)

dissabte, 5 de desembre del 2015

CALENDARI CLIMENTÓ 2016


Ja podeu comprar el CALENDARI CLIMENTÓ 2016!
Aquest any l'hem volgut dedicar a les Festes que es celebraven a Sant Climent no fa tan de temps.
Envelats, ballets, pubilles, ... unes imatges que mantindrem per sempre més en el record de la memòria viva de Sant Climent i que no hem d'oblidar.

El CALENDARI CLIMENTÓ es pot adquirir al Quiosc de Sant Climent i a Foto Video Torras.
El Calendari per a marcar els fets més importants del proper any!
No us el perdeu!

CORRELLENGUA 2015

LLENGUA, CULTURA, LLIBERTAT. OVIDI MONTLLOR, 20 ANYS DE VACANCES


Tot i una mica endarrerits sobre el calendari, divendres 4 de desembre a Sant Climent es va celebrar el Correllengua 2015, que aquest any està dedicat a la figura d'Ovidi Montllor, en vintè aniversari de la seva mort. Aquest any es va tractar sobre la Immigració arribada a Sant Climent en els segles XVI i XVII i sobre les onades que van arrelar a Sant Climent i a Catalunya en el segle XX. 
En un moment en que els moviments de persones estan en el punt de mira de la societat occidental, des de + de 1000. Històries de Sant Climent de Ll. es va voler posar sobre de la taula que des de fa més de mil anys Sant Climent i tot el País han estat un lloc d'acolliment on tothom qui ha arribat ha contribuït a fer-lo créixer i dibuixar-lo com és. I en la xerrada es va demostrar que en el nostre poble, també, tots som emigrants.
Jaume Vendrell va presentar el seu estudi sobre la immigració occitana que en l'edat Moderna va arribar a la nostra parròquia per arrelar-hi profundament i formar una part important d'aquell poble capaç de sobreviure a les pestes de 1651 i 1652 (amb més de dos cents morts!) i d'edificar el grans masos  i reconstruir la nostra església tal i com avui la coneixem. 
Martí Pizarro va exposar un treball d'Elisenda Comas que recull tres moments de la demografia climentona de finals del segle XX i començament del XXI, en que es podia apreciar els canvis de la piràmide demogràfica del nostre poble i els moviments d'arribada de població i els seus origens que van fer de Sant Climent un dels poble amb més naixements percentuals de Catalunya l'anys 2008.
Com a cloenda l'Albert Esteve, director del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer un repàs als moviments migratoris que ha tingut Catalunya en els darrers 100 anys i va exposar els problemes de creixement del nostre País i la necessitat de l'arribada de gent per a mantenir la seva població. 
L'acte va finalitzar amb un divertit diàleg entre els assistents que va posar de manifest que aquest tema preocupa i que es viu com un problema que ens afectarà a curt termini.