+ de mil. Patrimoni de Sant Climent


Algú va dir, i és com un lloc comú, que un poble que no recorda la seua història està condemnat a repetir-la. Però és molt pitjor: un poble que no és conscient de la pròpia història està condemnat a perdre-la, és a dir, a perdre's ell mateix, a dissoldre's i a deixar d'existir.

Joan F. Mira (València 1939)

dissabte, 1 de novembre de 2014

Correllengua i Finalització Tricentenari 1714/2014El passat dimecres dia 30 de novembre vam posar fi a les activitats del Correllengua 2014 que aquest any hem vinculat amb la commemoració del Tricentenari 1714/2014. 

en la línia de recuperació de la nostra memòria i del Vet aquí Sant Climent que vam inventar fa uns anys, vam començar el dia 16 d'octubre amb la presentació de diversos temes relacionats amb la història de Sant Climent i de la importància de l'aigua per al seu naixement com a poble, la seva consolidació i hegemonia medieval i la pèrdua de patrimoni, memòria i valors d'aquell poble que feia la bugada a la riera i que gaudia fent safareig, mentre els nens ens banyàvem al Salt del Fulquet o a can Riera. 


Aquell mateix vespre, vam presentar, també un climentó del segle XIX que ens ha obert un món de coneixement nou i una visió molt culta i civilitzada del Sant Climent de fa un segle i mig. Sebastià Sadurní Mas de les Valls era un perit agrònom amb coneixements de biologia, física, engenyieria, química, agricultura, literatura i un gran dibuixant, com ho demostra el seu autoretrat que hem pogut recuperar. Per fer-nos una petita idea del personatge i de les seves idees avançades, només cal veure el seu projecte d'alineació de la riera de Sant Climent, amb tanta precisió com s'ha fet en els darrers anys davant al costat del l'hort de cal Metge.


També vam poder veure fotografies i una petita mostra del recull d'imatges de pous, fonts, molins, mines, canalitzacions i elements relacionats amb l'aigua que estem fent des de la nostra entitat.

El divendres dia 24 d'octubre el Sebastià Herreros ens va presentar La Bandera de Santa Eulàlia, la pèrdua dels símbols i les llibertats a 1714, en que ens recordava la història de la bandera de Barcelona i el símbol que va representar el penó de la Santa en els darrers dies del setge de la capital catalana.

Per a finalitzar el Correllengua d'enguany i com a punt final del Tricentenari, amb la col.laboració d'Òmnium Cultural i del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Josep Campmany ens va presentar a Sant Climent el llibre Els Fets i les conseqüències del 1714 al Baix Llobregat, i ens va explicar els fets de guerra que van passar en el nostre municipi, els nostres protagonistes, que va representar la guerra pels climentons i les pèrdues que vam patir com a poble. 


Moltes gràcies a tots els que ens heu acompanyat i heu pogut gaudir d'aquests vespres de cultura, tradició i recuperació de la nostra memòria. Perquè viure en un poble és sentir-lo i voler formar part de la seva història. 

Perquè Sant Climent és un Sentiment.

1 comentari:

  1. He trobat la data de defunció de Josep Sadurní Mas de les Valls.
    El meu correu
    teresacodines@gmail.com
    teresa macià i costa

    ResponElimina